Cześć Kochani!

Upały dają nam się we znaki, a ja dziś do tego przedstawiam Wam przepis, który na pewno Was nie orzeźwi:P Mowa o mega wybornym rosołku z perliczki- tak, tak to ten piękny, mały ptaszek…Ale dość rozczulania się! Jemy wszystko, co ma dużo białka i wartości odżywczych, a perliczka, jako ptak dość dziki, jest bardzo cenna pod tymi względami! Czego potrzebujemy na gar rosołu?

  • 1 cała perliczka- wypatroszona
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki- korzeń
  • połowa selera- korzeń
  • mix suszonych warzyw- nie, nie- nie Kucharek! Suszone warzywka, bez dodatków
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • suszony lubczyk- łyżeczka
  • pieprz, sól

Perliczkę płuczemy, skórę możemy zdjąć, jeżeli zależy nam na chudym rosole, jeżeli nie- nie zdejmujemy :) Warzywka obieramy, kroimy w talarki lub paski- jak kto woli- tak wiem, zrobiłam to okrutnie niechlujnie….:P Nastawiamy garnek wody, wkładamy do niego perliczkę i warzywa- pamiętajmy- nie wkładamy mięsa do wrzątku! Do mięsa, marchwi, pietruszki i selera dodajemy 2-3 łyżki mixu suszonych warzyw, zielę, lubczyk i liście laurowe. Solimy i pieprzymy. Ustawiamy wszystko na mały ogień i gotujemy około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso powinno być bardzo delikatne, samo odchodzące od kości. Gotowe! Oczywiście jemy BEZ KLUSEK! :)

Smacznego!

A już w tym tygodniu przepis na pyszną sałatkę z kalafiorem i oliwkami :)