Cześć!!

Dziś znów chciałabym powrócić do książki dra Cordaina i przedstawić Wam kilka nowych tez, jakie formułuje. Pogoda dziś taka nijaka, że można posiedzieć i trochę poczytać:)

Chillout!

O błonniku w typowej diecie:

„Błonnik jest absolutnie niezbędzny dla organizmu- jego niedobór w diecie może być przyczyną co najmniej 13 chorób. Do najbardziej rozpowszechnionych chorób układu trawiennego, które rozwijają się, gdy człowiek odżywia się wg typowej diety- przeładowanej oczyszczonymi zbożami, rafinowanym cukrem, nabiałem i produktami przetworzonymi- należą:

  • zaparcia,
  • żylaki,
  • hemoroidy,
  • zgaga,
  • niestrawność,
  • zapalenie wyrostka,
  • choroba uchyłkowa jelita grubego,
  • choroba Leśniowskiego- Crohna
  • wrzodzejące zapalenie jelita grubego,
  • zespół jelita drażliwego,
  • choroba wrzodowa,
  • przepuklina rozworu przełykowego,
  • kamienie żółciowe.”

Dieta paleo zaleca spozywanie błonnika z warzyw i owoców- błonnik ze zbóż nie jest wchłaniany w dużej mierze przez nasz organizm!

„(…) ziarna zbóż i rośliny strączkowe zawierają składniki antyodżywcze- substancje chemiczne, które wręcz utrudniają organizmowi przyswajanie odpowiednich elementów odżywczych i mogą uszkadzać układy żołądkowo- jelitowy i odpornościowy. Za duża ilość zbóż i roślin strączkowych może też zaburzyć równowagę kwasową w nerkach oraz przyczynić się do utraty wraz z wiekiem masy mięśniowej i zawartości minerałów w kościach”.

„Zasadniczo mechanizm jest taki: wszystko, co trawimy, ostatecznie trafia do nerek jako kwas lub zasada. Produkty kwasowe to mięso, ryby, zboża, rośliny strączkowe, nabiał i sól. Pokarmy zasadowe to owoce i warzywa. Organizm potrzebuje obu- kwasów i zasad.  Tłuszcze są nautralne”.

Niestety typowa dieta mocno zakwasza nasz organizm, jest w niej dużo zbóż, mięsa, mało warzyw i owoców- nasz metabolizm ulega destrukcji.

„Katastrofą dla zdrowia kości są ziarna zbóż i rośliny strączkowe. Tak jak w przypadku żelaza i cynku, niewielka ilość wapnia obecna w pełnym ziarnie jest wiązana przez fityniany- czyli większość nie zostaje wchłonięta przez organizm. Zboża zawierają też dużo fosforu. Wiemy, że niekorzystna proporcja wapnia do fosforu może przyspieszyć ubytek masy kostnej. Poza tym, zboża wytwarzają ładunek kwasowy netto w nerkach- co zwiększa ubytek wapnia wraz z moczem”.

Trafia do Was dr Cordain? Do mnie tak, nie dlatego, że pięknie pisze, dlatego, że widzę po sobie, że paleo działa!!! Ładniejsza cera, piękne włosy, zero problemów w wc :P

Próbujecie?

Miłego dnia!

:)